LOTTO TOTO
 
Érdekességek a lottó világából
 
Sportfogadás
 
Játéktörténet
 
Megcsinálta a szerencséjét
 
Lottónyereményre hivatkozva kért pénzt egy csaló
 
Játszon mértékkel
 
Góltotó
 
A középkori lottó szervezési mint gazdasági tevékenység
 
A 388. lottó ötösre várva
 
A lottó
 
Lottó stratégiák
 
Változások a nyeremények felvételével kapcsolatban
 
Totó lottó linkek
 
Valószínűség
 
13 plusz 1 TOTÓ
 
Ötös lottó szabályzat
 
Lottó statégia
 
Ötöslottó fontos változás
 
Tévhitek a szerencséről
 
Ötöslottó nyerőszámok 2000-2010
 

Érdekességek a lottó világából

 A 2002.10.22-én a 388. ötösre várva

Az ötöslottó 45 és féléves történetében, 1957. március 7-től számolva, eddig 2487 húzás alkalmával 387 öttalálatos született. Átlagban tehát 6,4 sorsolásonként regisztrálhattunk telitalálatot. (A képet természetesen árnyalja, hogy egy-egy sorsolás alkalmával több esetben is volt egynél több telitalálat.) Legutóbb idén éltünk át ilyet: március 16-án is ketten osztoztak 1 milliárd 50 millió forinton. E vonatkozásban az abszolút, s feltehetően soha meg nem ismétlődő csúcsot 199o májusa, a 21. játékhét hozta, azon a héten 13 ötös volt. (Érdekes: 21. hét, 13 ötös!) Az idén 42 húzáson 4 ötöst értek el, azaz 10,5 sorsolásonként egyet, ami a sok éves átlag alatt van.

Aszályos és termékeny évek

1958-ban és 1970-ben csak egy-egy öttalálatos volt. A leghosszabb ötös-mentes időszak 1957. november közepétől 1958 utolsó hetéig, több mint egy éven keresztül tartott. (Ami, ha ma fordulna elő, a halmozódást speciálisan érintené, de erről később.) Ugyanakkor a már "hírbe hozott" 1990-ben felborult a "természet rendje", lévén 27 darab telitalálat. Ez még a 21. heti 13-mal együtt is példátlan.

Kövérek - Soványak

Nem egy búcsúi sörmeccs tudósítása következik. Annak jártunk utána, hogy az eddigi öttalálatosok közül melyik volt a legkarcsúbb, s melyik érte el egy szumó birkózó méreteit. Nos, 1960 áprilisában 529 ezer forintot, míg 2001 novemberében 1 milliárd 152 millió forintot fizetett az - immáron túlszárnyalt -telitalálatos. Előbbi az akkori szelvényár (3 forint 30 fillér) százhatvanezerszeresét, utóbbi az aktuális alapjáték díj (130 forint) nyolcmilliószorosát érte. A különbség ebben az összevetésben is félelmetes, bár ne feledjük el, hogy 1960-ban még nem létezett a halmozódás szabálya.

Az első és az utolsó

A legelső öttalálatos 1957. április 14-én, a 6. sorsolás alkalmával született, 855 ezer forintot fizetett; s a 23, 26, 33, 37, 66-os számokkal érte el az így országos hírnévre szert tett özvegy Ring Sándorné. Az eddigi utolsó ötös - születési idő: 2002. június 8.; születési adatok: 3, 25, 51, 80, 86 - 60 és félmillió forintot ért, mai időkben ez eléggé soványka, magyarázata, hogy egy héttel korábban is volt ötös, így nem volt módja halmozódni.

A tisztes tizenkettő

Itt a legtisztességesebben fizető telitalálatosok listája következik, a játékba küldés helyét is megjelölve (természetesen, biztonsági okokból, csak megyei, fővárosi szintig.)

Játékba küldve: Nyeremény:

1. Ismeretlen 1 210 millió (legalább)

2. Budapest 1 152 millió

3. Budapest 1059 millió

4. Komárom-Esztergom 858 millió

5. Budapest 798 millió

6. Budapest 778 millió

7. Zala 722 millió

8. Pest 657 millió

9. Szabolcs-Szatmár-Bereg 578 millió

10. Békés 525 millió

11. Bács-Kiskun 525 millió

12. Budapest 513 millió

Az 500 milliónál nagyobb nyeremény áldásaiból eddig tehát még nem részesültek a következő megyék: Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Vas, Veszprém. (Tolnát azért nem soroljuk ide, mert Pakson nyerték el a több mint 564 milliós szuperhatost, 2002. január 20-án.)

A giga-jackpot "helyi értéke"

Az 1 milliárd 210 millió forintos jackpot minden idők legnagyobb öttalálatosa lenne. Követi: 1 milliárd 152 millió forint (2001. november 24.); 1 milliárd 59 millió forint (1999. szeptember 18.); 858 millió forint (2001. január 6.); 798 millió (2001. május 5.); 778 millió (1997. június 7.). Tehát a kiemelkedő főnyeremények tekintetében egyelőre 2001 viszi el a pálmát, hiszen a felsorolt hatból három ez évben született, összesen majdnem 3 milliárd (2,8) forint értékben. (Noha 2002-ben volt már egy 1 milliárd 50 millió forintos halmozódás, de ezt március 16-án ketten vitték el.)

Esélylatolgatás

Az öttalálatos elérésének matematikai esélye 1:43 949 268, azaz ennyi különbözőképpen kitöltött szelvénynél garantált a telitalálat. Mielőtt valaki erre adná a fejét, nem árt tudni, hogy ennyi alapjáték kb. 5,7 milliárd forintba kerülne, vagyis nem bizonyulna kifizetődő vállalkozásnak. (Sőt még az sem lenne kizárható, hogy a főnyeremény egyik felét valaki más egyetlen, 130 forintos játékkal elvinné.)

Az első számú teendő

Ha valaki eltalálná a kihúzott nyerőszámokat az első és legfontosabb teendője, hogy hívja a kiemelten nagy (40 millió forint feletti) nyeremények esetén élő, teljesen biztonságos, un. nagynyertes telefonszámot, amely minden értékesítőhelyen kifüggesztve megtalálható. A továbbiakról itt kaphat tájékoztatást. (E héten ez vonatkozik a hatoslottó, a Skandináv lottó és a joker első nyerőosztályának reménybeli nyerteseire is.)

Tényleg elég lenne két hajóbőrönd?

Nagy címletekben igen, de felesleges a nyertesnek külön költségbe vernie magát, mivel ekkora nyeremény készpénzben nem vehető fel. Az érvényben lévő szabályok szerint 2 millió forint felett az SzRt. a nyertes által megadott Magyarországon működő bankban (bankokban) nyitott bankszámlára (bankszámlákra) utalja át a nyereményt. Ugyanez vonatkozik arra az esetre, ha esetleg külföldi állampolgár nyerné el az ötöst, ő is csak magyarországi bankba kérheti az átutalást.

A türelem milliárdot terem

Ha már négy és fél hónapot kibírt a nyertes, még néhány hétnyi türelemre szüksége lesz. A nyeremény kifizetésére, illetőleg átutalására ugyanis legkorábban a sorsolást követő harmadik héten keddtől kezdve kerülhet sor. (Esetünkben, ha most lenne ötös, akkor november 12-től.) Nyereményigénylés a sorsolás napjától számított 90 napig nyújtható be, és a nyeremény felvételének is e határidőn belül kell megtörténnie. (Amennyiben valaki kicsit később, de még a határidő előtt, pl. a 89. napon nyújtja be nyereményigényét, akkor a kifizetés a 90 napon túl, de legfeljebb a nyereményigénylést követő14 napon belül is megtörténhet.)

Ijesztő vízió: a nyertes nem jelentkezik!

Amennyiben ez a nem várt és nem kívánt (ámde nem példa nélküli) esemény bekövetkezne, akkor a Szerencsejáték Rt. a vonatkozó törvényi előírásoknak megfelelően 180 napon belül visszajuttatja ezt a horribilis összeget az adott játék (jelen esetben az ötöslottó) játékosainak, különsorsolások (pl. autó-, utazási-, lakásnyeremények stb.), vagy nyereménydotáció, illetőleg a kettő kombinációja formájában.

A határ nem a csillagos ég

Jóllehet arra csak egyszer volt példa, hogy egy egész éven keresztül senki sem ért el öttalálatost, ez az elvi lehetőség nem zárható ki. Az érvényes szabályok szerint a halmozódás maximális időtartama egy év lehet. Ha - feltéve, de nem megengedve - egy egész évig nem születne ötös, akkor a halmozódás véget ér. A szabályok szerint ekkor az összegyűlt pénzt (belegondolni is rémisztő: 5-6 milliárd forintot) azon a héten az alsóbb nyerőosztályok között kell felosztani, mégpedig (feltételezve, hogy négyes, hármas és kettes találatok, mint mindig, akkor is születnek) a következők szerint: 10 százalékot a négyesek, tíz százalékot a hármasok és nyolcvan százalékot a kettesek kapnak, természetesen azonos nyerőosztályon belül ugyanolyan arányban részesedve. S ez már csak tényleg egy elszabadult gondolat: amennyiben e szituáció (hatmilliárdos halmozódással) az elmúlt héten következett volna be, akkor a négytalálatosok kb. 39 millió, a hármasok 670 ezer, míg a kettesek 25 ezer forintot zsebelhettek volna be.

Forrás: Szerencsejáték Rt. Marketing és Kommunikációs Igazgatóság

Adja át tudását másoknak
Jól tud főzni, gitározni, vagy valami másban jó? Adja át tudását másoknak is!
www.taviskola.hu
 
Az Ön reklámjának a helye
Kipróbálható hirdetési felület. A jóváhagyáshoz csak egy normál díjas SMS-t kell küldenie. Ha érdekli, katt ide!
www.weblaphirdetes.hu
   
Könyvelőt keres?
Több mint 100 könyvelõ, adótanácsadó, könyvvizsgáló adatát találja meg oldalunkon.
www.magyarkonyvelok.hu
   
Profi weblap
Ha igazán profi weblapot szeretne, itt nézzen körül! Flash oldalak, animációk, 3D-s effektek.
www.oab.hu
   
Lafoxka a mesterséges értelem
Bemutatjuk Lafoxkát. Lafoxka egy chat robot, akivet úgy lehet beszélgetni, mint egy emberrel.
www.lafoxka.hu
   
Internetáruház
Legyen saját webáruháza néhány nap alatt. Próba webáruházunkat itt megtekintheti.
www.internetaruhaz.hu
 

© 2010 Országos Adatbank Kft.
Minden jog fenntartva